True Wheels AB

Om True Wheels

True Wheels grundades 2022 av Mattias Fernsund och Frederic de Montaigu. Vi är båda hängivna MTB-cyklister som kör allt från fina och lättåkta singeltrack-leder till riktigt utmanande och stökiga DH-leder – tänk Hällride i Åre, Dambusters utanför Malaga eller naturlederna i Morzine. Vi har kört sönder ett antal hjul, men också hittat några som visat sig hålla.

Vår affärsidé är  helt fokuserad på handbyggda MTB-hjul som vi själva skulle välja att köra på. Det innebär att vi har ett litet, noga utvalt sortiment. Vi bygger bara med komponenter som vår egen erfarenhet visat  är det bästa som finns på marknaden, som t ex nav från Industry Nine och Onyx, ekrar och nipplar från Sapim, samt kolfiberfälgar från Ibis och WeAreOne.

Vår affärsidé bygger även på en långtgående och förstklassig service. Har du köpt dina hjul av oss ingår riktningsservice och annat servicearbete (exkl material och frakt) så länge du äger hjulen.

 

Val av komponenter

Vi vill bara sälja hjul som vi själva skulle kunna tänka oss att köra på och som vi själva testat och som visat sig hålla för de påfrestningar vi utsätter hjulen för vid olika typer av cykling. Det har konsekvenser för vilka komponenter vi väljer att bygga våra hjul med. Låt oss förklara hur vi har tänkt.

Nav

Industry Nine och Onyx har vi mycket goda erfarenheter av. De är driftsäkra och levererar riktigt snabbt ingrepp, med oöverträffat antal ”Points of Engagement” POE (Industry Nine), eller omedelbart ingrepp (Onyx). Onyx-naven är dessutom helt tysta! Båda  är dessutom okomplicerade i sin konstruktion och kan därför servas med ett minimum av verktyg – värdefullt om något oförutsett ändå inträffar på cykelresan. Även DT Swiss och Hope bygger hållbara och bra nav, men med betydligt färre POE, vilket innebär att man ”trampar mer luft” innan frihjulsnavet greppar. Därför har vi valt att satsa på Industry Nine och Onyx.

Ekrar

Vi bygger uteslutande med Sapims bladekrar CX-Ray om vi inte har kommit överens om något annat. Bladekrarna är rejält starka i förhållande till sin vikt, men framförallt gillar vi att bygga med dem, då det ger full kontroll över ekerrotationen när ekerspänningen börjar bli hög i slutet av hjulbygget. Vi inkluderar alltid ett antal extra ekrar och nipplar i våra leveranser för att du som kund snabbt ska kunna reda ut en eventuell oturlig situation – även ett om vi bygger starkast tänkbara hjul så kan ju oturen vara framme, och man kan t ex få in en pinne i hjulet som har sönder några ekrar.

Nipplar

Vi bygger med Sapim Polyax Double Square Secure Lock, i både aluminium och mässing. För egen del har vi inte upplevt några nackdelar med alu-nipplarna, de är försedda med skydd mot korrosion och har något lägre friktion vid hjulbygget, men ska man cykla i saltstänkta miljöer rekommenderar vi mässingsnipplarna.

Fälgar

Vi bygger bara med kolfiberfälgar från Ibis och WeAreOne. De blir inte skeva, de får inga ”flat spots” utan de förblir raka och runda under hela sin livstid och därmed kan ett hjul alltid återställas. Framförallt gillar vi känslan i moderna kolfiberfälgar, medan de enstaka försök vi gjort med aluminiumfälgar oftast lett till besvikelse. De varumärken vi samarbetar med erbjuder även riktigt bra garantier, om något mot förmodan skulle hända. I princip går garantierna ut på att om en fälg går sönder när man cyklar som avsett så skickar de en ny ”no questions asked”. I dessa fall bygger vi förstås om hjulet utan kostnad.

 

Hur vi bygger dina hjul

Alla hjul byggs utifrån de råd och riktlinjer som finns i den ledande litteraturen på området, det vill säga Jobst Brandt’s ”The Bicycle Wheel” och Roger Musson’s ””Professional Guide to Wheel Building”, kombinerat med åratal av praktisk erfarenhet och 100-tals hjul som byggts, riktats och underhållits.

Vidare använder vi de bästa verktyg vi har kunnat hitta, som precisionsriktställ och ekerspänningsmätare från P&K Lie.

Steg 1: Kontroll och förberedelse
Det första som sker är en noggrann kontroll av alla komponenter och alla viktiga mått. I samband med detta säkerställer vi att lager och frihjulsnav också är korrekt infettade och fungerar exakt som de ska. Nippelhålen i fälgarna smörjs liksom ekergängorna – detta för att göra det lättare att få till rätt ekerspänning med minsta möjliga ekerrotation.

Steg 2: Ekring och förspänning
Ekrarna monteras i avtalat mönster, vi föredrar 2-kors och 3-kors, och ges en initial spänning för att enkelt kontrollera att hjulet är rimligt rakt, runt centrerat. I detta läge gör vi även en första kontroll av att ekerspänningen är hyggligt jämn efter en första ”de-stress” av ekrarna.

Steg 3: Rikta och bygg upp ekerspänningen
Nu vidtar ett stegvis arbete med att rikta hjulet så att det är helt rakt, runt och centrerat, och samtidigt bygga upp ekerspänningen. Med jämna mellanrum ”de-stressar” vi ekrarna för att i slutändan åstadkomma ett hjul som är och förblir starkt och hållbart. Ekerspänningen kontrolleras regelbundet för varje enskild eker för att säkerställa att den är så lika som möjligt.

Steg 4: Slutlig ekerspänning
När ekerspänningen ökar, börjar ekrarna gärna rotera med nipplarna. Eftersom vi föredrar att bygga med bladekrar kan detta enkelt motverkas med en ekerhållare, som stoppar ekerns rotation. På detta sätt har vi full kontroll över exakt hur mycket mer spänning som appliceras på varje eker. Nu bygger vi upp ekerspänningen till fälgtillverkarens specifikation och efter en sista ”de-stress” finjusterar vi hjulet så att det är rakt, runt, centrerat och med jämn ekerspänning